Βασιλικός Πολτός, το ευεργετικό τονωτικό του οργανισμού

Βασιλικός Πολτός, το ευεργετικό τονωτικό του οργανισμού

Ο βασιλικός πολτός είναι μια κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαριγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Η ονομασία «βασιλικός πολτός» προέρχεται από τις προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες καθώς επίσης και από τις ενήλικες βασίλισσες που τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή.

Ο βασιλικός πολτός περιέχει: πρωτεΐνες, υγρασία, λιπαρές ουσίες, σάκχαρα, ανόργανα άλατα, επτά μέταλλα, ορμόνες, μικρές ποσότητες τέφρας, 13 βιταμίνες, 18 αμινοξέα,  υδροξυκανοϊκό οξύ (αντικαρκινικός παράγοντας) και μικρές ποσότητες γύρης.

Αποτελεί εξαιρετικά τονωτική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ελάχιστη ποσότητα βασιλικού πολτού αρκεί για να χαρίσει στον άνθρωπο την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά.

Ο βασιλικός πολτός διαθέτει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Βρίσκει εφαρμογή στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Βοηθά άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση και ζαλάδες. Ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων και της αρτηριοσκλήρωσης. Βοηθά το γερασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πίεση των υποτασικών που κάνουν χρήση βασιλικού πολτού αυξάνεται. Ακόμη, σύμφωνα με μελέτες, διαπιστώθηκε η δημιουργία αισθήματος ευφορίας σε όλους όσοι έχουν εντάξει τον βασιλικό πολτό στην καθημερινή τους διατροφή.

Ο βασιλικός πολτός ενισχύει τον μεταβολισμό. Βελτιώνει σημαντικά την όρεξη και αυξάνει το σωματικό βάρος σε περιπτώσεις αδύναμων ανθρώπων. Τα θετικά αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως είκοσι μέρες μετά την έναρξη της χρήσης του. Αυξάνονται και σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε αναιμικά παιδιά. Ενισχύεται σημαντικά η δυναμικότητα του οργανισμού και η αντοχή τους στις ασθένειες.

Η υψηλή περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε ακετυλοχολίνη βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος και στη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης και βελτιώνει τη γενική διάθεση του ανθρώπου. Καταπολεμά την πνευματική κόπωση και αυξάνει την ικανότητα για εργασία. Βοηθά ώστε τα άτομα να αποκτήσουν μεγαλύτερη διανοητική και σωματική δύναμη.

Η χρήση του βασιλικού πολτού έχει ορατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της στηθάγχης, του στομαχικού και εντερικού έλκους, του προστάτη αλλά και της ακράτειας ούρων. Ο βασιλικός πολτός έχει ευεργετική επίδραση μέχρι και στην τριχόπτωση ενώ διαθέτει και αντικαρκινική δράση.

Πρόκειται για μια τελείως φυσική τροφή η οποία δεν επιφέρει αλλεργία ή εθισμό.Ο ανθρώπινος οργανισμός αφομοιώνει από μισό έως ένα γραμμάριο βασιλικού πολτού. Το μισό γραμμάριο (όσο παίρνουμε με την άκρη του κουταλιού) είναι αρκετό για να χαρίσει στον άνθρωπο όλα τα οφέλη του.

Το χρώμα του βασιλικού πολτού έχει μεγάλη σημασία γιατί αποτελεί δείκτη του πόσο φρέσκος και κατάλληλος προς βρώση είναι. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα έως ανοιχτό κίτρινο.