Πρόπολη: Ένα φυσικό υλικό με ανεκτίμητη αξία!

Πρόπολη: Ένα φυσικό υλικό με ανεκτίμητη αξία!

Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία που παράγεται από τις μέλισσες. Προκύπτει από τις ρητινώδεις εκκρίσεις που συλλέγουν οι μέλισσες από τους φλοιούς φυτών, την οποία εμπλουτίζουν με άλλες ουσίες. Αποτελείται από 55% ρητίνες και βάλσαμα, 30% κερί, 10% αρωματικά και αιθέρια έλαια, 5% γύρη και άλλες οργανικές ουσίες.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν την κυψέλη τους αλλά και για να προστατευθούν από τους φυσικούς τους εχθρούς

Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει καθώς εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο που θα παραμείνει στην κυψέλη. Έτσι, μπορεί να είναι από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης

Η πρόπολη είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και φλαβονοειδή που της προσδίδουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Όχι τυχαία, άλλωστε, θεωρείται ως φυσικό αντιβιοτικό. Αξιοσημείωτες είναι και οι αντισηπτικές της ιδιότητες.

Χάρη στα αιθέρια έλαια που περιέχει, η πρόπολη, σύμφωνα με μελέτες, διαθέτει σημαντικά τοπικά αναισθητικά χαρακτηριστικά. Συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και την ανάπλαση των ιστών σε εγκαύματα β’ βαθμού καθώς και των εκζεμάτων. Έχει, ακόμη, θεαματικά αποτελέσματα στην υγιεινή του στόματος και τη θεραπεία κρυολογημάτων, πονόλαιμου, χρόνιων φαρυγγίτιδων, άφθων, κολίτιδας και γαστρεντερίτιδας.

Η χρήση της πρόπολης συμβάλλει στην αντιμετώπιση του βήχα. Θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις, γρίπη και κρυολογήματα. Αποτελεί φυσική αλλά δραστική ασπίδα απέναντι στα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες.

Η πρόπολη, επίσης, χάρη στις φλοβόνες και φλαβονόλες που περιέχει, αναστέλλει τη συνάθροιση ερυθροκυττάρων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα τριχοειδή αγγεία.

Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές. Σε σιρόπι, σπρέι ή βάμμα, που διαλύεται σε νερό, είναι οι συνηθέστερες. Υπάρχει όμως και μια πιο ιδιαίτερη μορφή. Το προπολομέλι.

Η πρόπολη διατίθεται στη φυσική της μορφή (σε κομματάκια). Συνιστώμενη δοσολογία: Λαμβάνουμε ένα κομματάκι μεγέθους ρεβιθιού καθημερινά και το διαλύουμε γλείφοντάς το χωρίς να το μασούμε. Ο οργανισμός μας, έτσι, απορροφά όλα τα ευεργετικά συστατικά της.