Πρόπολη

Η πρόπολη είναι ρητινώδης κολλώδης ουσία που συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες από διάφορα λουλούδια και δέντρα με απώτερο σκοπό την στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης.

Οι πατέρες της μονής Αδελφοθέου γνωρίζοντας πολύ καλά τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του φυσικού αντιβιοτικού , που καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και συμβάλει θετικά στην ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, την συλλέγουν καθ’ όλη την διάρκεια της μελισσοκομικής περιόδου από την άνοιξη έως και το φθινόπωρο.

Στις κυψέλες τοποθετούνται ειδικές παγίδες συλλογής οι «προπολοπαγίδες» , αρχής γενομένης την άνοιξη όπου το φυτό λαδανιά ευδοκιμεί πλούσια στην ορεινή περιοχή της Περιστεράς Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο του καλοκαιριού συλλέγεται η πρόπολη στα καστανοδάση και δρυοδάση της Δυτικής Μακεδονίας. Το δε φθινόπωρο πλούσια είναι και η συγκομιδή από τα κωνοφόρα δέντρα της Χαλκιδικής.

Αφού οι μέλισσες γεμίσουν με πρόπολη τις παγίδες , αυτές μεταφέρονται στο μελισσοκομείο της μονής όπου οι πατέρες με κατάλληλη επεξεργασία την μαζεύουν και στην συνέχεια την καταψύχουν ώστε τα συστατικά της και οι θεραπευτικές της ιδιότητες να παραμείνουν χωρίς αλλοίωση.

Η πρόπολη διατίθεται είτε σε αυτούσια μορφή όπως συλλέγεται, είτε επεξεργασμένη σε μορφή αλκοολούχου διαλύματος (βάμμα), το οποίο επιτυγχάνεται με συνεχόμενη ανάδευση σε ειδικούς μαγνητικούς αναδευτήρες. Επιπλέον με βάση την πρόπολη παρασκευάζονται και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα όπως το προπολομέλι με τα διάφορα είδη του, κεραλοιφές και ελαιομελοσάπουνα.

Αλκοολούχο Διάλυμα Πρόπολης

Το αλκοολούχο διάλυμα πρόπολης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας αλλά και για γενικά προβλήματα της ωτορινολαρυγγολογίας. Δρα θετικά στην αντιμετώπιση του χρόνιου κνησμού.

Συσκευασία: 50ml – Τιμή: 10€

Συσκευασία: 100ml – Τιμή: 17€

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλώδης ουσία που συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες από διάφορα λουλούδια και δέντρα με απώτερο σκοπό τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης.

Συσκευασία: 50ml – Τιμή: 10€