Ευεργετικά Έλαια

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος για να θεραπεύσει τις ασθένειες και να απαλλαγεί από τον πόνο κατέφευγε στη μελέτη, παρατήρηση και παρασκευή σκευασμάτων με στοιχεία που πλούσια του έδιδε η φύση με την πρόνοια πάντα του Θεού.

Συνέλλεγε τα άνθη, τα φύλλα, τους φλοιούς, ακόμη και τους κορμούς και τις ρίζες των φυτών και των δέντρων από όπου παρήγαγε θεραπευτικά έλαια κατάλληλα να προσδώσουν υγεία στον ανθρώπινο οργανισμό και εν γένει να αποτελέσουν πηγή ευζωίας.

Ο κόπος, η σπουδή και η προγονική γνώση των βοτάνων και των ελαίων είναι πλέον καταγεγραμμένη και αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη στον άνθρωπο του 21ου αιώνα. Οι πατέρες της μονής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου ζώντας στην ορεινή περιοχή της Περιστεράς άπου τα βότανα άφθονα αναφύονται, έχουν εντρυφήσει σ΄ αυτή την πατροπαράδοτη γνώση και παρασκευάζουν θεραπευτικά έλαια ικανά να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη Ιερά Μονή παράγονται τα ακόλουθα θεραπευτικά έλαια:

Σπαθόλαδο

Το σπαθόλαδο αποτελεί ένα πραγματικό ιαματικό έλαιο. Διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες οι οποίες, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων, την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.

Δαφνέλαιο

Το δαφνέλαιο φτιάχνεται αποκλειστικά από φυσικά συστατικά, σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή. Με μεράκι και φροντίδα, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής φτιάχνουν χειροποίητα ευεργετικά έλαια οργανικής καλλιέργειας (bio).

Χαμομηλέλαιο

Το Χαμομηλέλαιο κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα θεραπευτικά έλαια καθώς συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ευεργετικών ιδιοτήτων. Έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιφλογιστικές, αντισπασμωδικές, καταπραϋντικές, αναπλαστικές, αναλγητικές, ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες.

Δεντρολιβανέλαιο

Το δεντρολιβανέλαιο είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο έλαιο για τον άνθρωπο. Διαθέτει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων οι οποίες δρουν αποτελεσματικά σε ποικίλες περιπτώσεις και παθήσεις.