Μέλι

Είδη ελληνικού μέλιού.

Δυο είναι οι μεγάλες κατηγορίες μελιών που υπάρχουν τα μέλια τα οποία παράγονται από το νέκταρ των ανθέων και τα μέλια τα οποία παράγονται από τις μελιτοεκκρισεις κυρίως δασικών δέντρων.

Τα ανθόμελα όταν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , λαμβάνουν την ονομασία του φυτού από τα οποία παράγονται. Έτσι έχουμε μέλι ακακίας, θυμαριού, ερείκης , καστανιάς.

Κρυστάλλωση και ποιότητα.

Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο , δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προξενεί καμία αλλαγή στη διαιτητική του αξία. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε και χαλασμένο. Το μέλι ρευστοποιείται πολύ εύκολα εάν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό (μπεν-μαρι) , όχι πάνω από 45°C , χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Μέλι Σουσούρας

Το Μοναστηριακό Μέλι Σουσούρας ξεχωρίζει από τα άλλα είδη μελιού για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του και τη χαρακτηριστική του γεύση.

Μέλι Πολύκομπου

Το μέλι πολύκομπου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι και σχετικα άγνωστο μέχρι πρότινος στους καταναλωτές.

Μέλι Πεύκου

Στα ευλογημένα πευκοδάση της πατρίδας μας και στα πευκοδάση που βρίσκονται στα «αλύτρωτα» παράλια της Μικράς Ασίας.

Μέλι Κουμαριάς

Όποιος περπατήσει και περιηγηθεί στους κουμαρότοπους της ορεινής Χαλκιδικής από τα τέλη Οκτωβρίου έως και…

Μέλι Καστανιάς

Το μέλι καστανιάς ήταν υποτιμημένο για πολλά χρόνια. Τα τελευταία έτη, όμως, έχει βρει τη θέση που του αρμόζει…

Μέλι Ελαιοκράμβης

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

Η ελαιοκράμβη έχει λίγα χρόνια που καλλιεργείται στην Ελλάδα. Δίνει πλουσιοπάροχα γύρη και νέκταρ και βοηθά στην ανάπτυξη των μελισσιών.

Μέλι Δάσους

Η ιδιαιτερότητα που έχει το μέλι δάσους βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει μόνο την ανάμιξη από ένα νέκταρ και ένα μελίτωμα αλλά πολλά.

Μέλι Βελανιδιάς

Το μέλι από το μελίτωμα της βελανιδιάς καταπλήσσει και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Αρέσει σε όσους το δοκιμάζουν και γίνονται οι πιο πιστοί καταναλωτές του.

Μέλι Ανθέων

Το μέλι ανθέων είναι ένα ανάμεικτο μέλι από διάφορα είδη νέκταρος που συλλέγουν οι μέλισσες.

Μέλι Ακακίας

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η ζήτηση και η προτίμηση των καταναλωτών για το μέλι ακακίας είναι μεγάλη και χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται περισσότερο.