Βασιλικός Πολτός

Βασιλικός Πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι πιο επεξεργασμένη ουσία της κυψέλης και το κλειδί για την ανάπτυξη όλου του μελισσοσμήνους. Είναι ένα προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας με μεγάλη ευαισθησία γι’ αυτό και η παραγωγή του απαιτεί ιδιαίτερη γνώση από τον μελισσοκόμο.

Όπως το υποδεικνύει και το όνομα του , ο βασιλικός πολτός είναι η διατροφική πηγή της βασίλισσας.

Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών.

Οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από τον βασιλικό πολτό, γιατί στην σύνθεσή του βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Έτσι σε πέντε μέρες, συμβαίνει κάτι μοναδικό στον ζωικό κόσμο, η προνύμφη βλέπει το αρχικό της βάρος να πολλαπλασιάζεται επί 1800 φορές.

Βασική προϋπόθεση για την καλή και επιτυχημένη παραγωγή βασιλικού πολτού , είναι ο καλός και ήπιος καιρός και η άφθονη νεκταροέκκριση της περιοχής που βρίσκονται τα μελίσσια.

Οι πατέρες της μονής του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου ξεκινούν τις διαδικασίες για την παραγωγή του βασιλικού πολτού από τις αρχές Μαΐου, ευρισκόμενα στα δάση ακακίας της Φλώρινας και συνεχίζουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου στα καστανοδάση του Πηλίου.

Η συλλογή του βασιλικού πολτού γίνεται με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή γιατί είναι ένα πολύ ευπαθές προϊόν. Οι μικρές ποσότητες που κάθε μέρα συλλέγονται, αποθηκεύονται αμέσως σε κατάψυξη ώστε να αποφευχθεί η οξείδωση του και να παραμείνουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά και θεραπευτικά στοιχεία του.

Βασιλικός Πολτός: Οφέλη

Ο βασιλικός πολτός έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, όπως γύρη, πρωτεΐνες, σάκχαρα, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα, βοηθά άτομα που πάσχουν από γενική εξάντληση και ζαλάδες.

Ο Βασιλικός Πολτός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ρευματικών αρθρίτιδων ενώ τονώνει τον γερασμένο και ταλαιπωρημένο οργανισμό. Σε περιπτώσεις έλλειψης όρεξης, η χρήση βασιλικού πολτού είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Έρευνες σε υποτασικούς έχουν δείξει ότι ο βασιλικός πολτός αυξάνει την πίεσή τους ενώ σε όλους δημιουργεί αίσθημα ευφορίας. Για αυτό συνίσταται για την αντιμετώπιση του άγχους, της πνευματικής κόπωσης και της κατάθλιψης.

Η υψηλή περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε ακετυλοχολίνη βοηθά στην μείωση της πίεσης του αίματος και στη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Ο βασιλικός πολτός βελτιώνει την ικανότητα για εργασία και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αφομοιώνει από μισό έως ένα γραμμάριο βασιλικού πολτού. Το μισό γραμμάριο (όσο παίρνουμε με την άκρη του κουταλιού του γλυκού) είναι αρκετό για να χαρίσει στον άνθρωπο όλα τα οφέλη του.

Ο Βασιλικός Πολτός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για αυτό είναι απαραίτητο να διατηρείται στο ψυγείο.

Συσκευασία: 10gr – Τιμή: 25€