Στην υπηρεσία του Θεού και… της κυψέλης!

Στην υπηρεσία του Θεού και… της κυψέλης!

Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου στην Περιστερά του Χορτιάτη ασχολούνται συστηματικά με την μελισσοκομία. Με σεβασμό στη θαυμαστή μέλισσα, αγάπη και αφοσίωση, συνεργάζονται μαζί της για να συλλέξουν το ευλογημένο μέλι.

Η ζωή τους είναι αφιερωμένη στην άσκηση, την υπακοή και την προσφορά. Προσεύχονται αδιάλειπτα και εργάζονται άοκνα όπως οι μέλισσες. Παράλληλα με τα διακονήματά τους, οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου ασχολούνται συστηματικά με την μελισσοκομία. Με σεβασμό στη φύση και την μοναστηριακή παράδοση, εκτρέφουν και φροντίζουν τα μελίσσια της μονής. Από αυτά συλλέγουν και συσκευάζουν ποικίλα είδη μελιού, όλα άριστης ποιότητας.

Σεβασμός στη φύση

Οι μοναχοί που ασχολούνται με την μελισσοκομία σέβονται τα δημιουργήματα του Θεού στα οποία συγκαταλέγεται και η θαυμαστή μέλισσα. Με αγάπη και αφοσίωση συνεργάζονται μαζί της για να συλλέξουν το ευλογημένο μέλι.

Οι μοναχοί προσέχουν τις μέλισσες και δεν καταστρέφουν τον πληθυσμό τους, διατηρώντας την ισορροπία της φύσης. Γνωρίζουν καλά την μέλισσα και το μελίσσι ως οργανισμό, τα μελισσοκομικά φυτά της περιοχής τους, τα μέτρα προστασίας των μελισσιών από εχθρούς, ασθένειες και φυτοφάρμακα. Είναι σε θέση με τις σοφές επεμβάσεις του να κατευθύνουν την ανάπτυξη των μελισσιών ώστε να εκμεταλλευθούν πλήρως την ανθοφορίας μιας συγκεκριμένης περιοχής. Οι σωστοί αυτοί χειρισμοί στον κατάλληλο χρόνο είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες επιτυχίας στην μελισσοκομία.

Τεχνογνωσία

Οι μελισσοκόμοι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία καθώς και εξελιγμένα μηχανήματα μελισσοκομίας για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας, αγνό και ανεπεξέργαστο.

Μετά τον τρύγο των μελισσιών, το μέλι φιλτράρεται με προσοχή και συσκευάζεται σε γυάλινα βάζα. Τα βάζα με το μέλι αποθηκεύονται σε σκοτεινό και δροσερό χώρο ώστε το μέλι να προσφερθεί στον καταναλωτή χωρίς καμία αλλοίωση.

Για να διατηρηθεί το μέλι αγνό, φυσικό, χωρίς χημικές ουσίες απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Μέσα στην κυψέλη δεν εφαρμόζονται αντιβιοτικά. Τα χημικά φάρμακα αντικαθίστανται με φιλικές προς το περιβάλλον ουσίες και χρησιμοποιούνται χαμηλές θερμοκρασίες για την αποθήκευση των κηρηθρών.

Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου ασκούν την μελισσοκομία με μεγάλη φροντίδα, υπευθυνότητα και αφοσίωση, συνδυάζοντας τη σοφία της παράδοσης με την τεχνογνωσία και τα προηγμένα μηχανήματα της σύγχρονης μελισσοκομίας.

Μετακινούμενα μελίσσια

Οι πατέρες της μονής εξασκούν τη νομαδική μελισσοκομία. Αυτό σημαίνει ότι τα μελισσοσμήνη δεν παραμένουν σε έναν τόπο σταθερά αλλά μετακινούνται σε διάφορες περιοχές. Όταν ξεκινάει η περίοδος για το «κυνήγι» των ανθοφοριών ή των μελιτοφοριών, τα σμήνη σπάνε σε κοπάδια και μετακινούνται στους μελισσότοπους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ανάλογα με την εποχή και τον μήνα, με μια εξαίρεση, την μετακίνηση στο βουνό του Πηλίου στον νομό Μαγνησίας στη Θεσσαλία.

Τα μέλια που παράγει η μονή δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι διαθέσιμα κάθε χρόνο. Η διαθεσιμότητά τους έχει να κάνει με το κατά πόσο ήταν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες για να επιτευχθεί η παραγωγή τους.