Χαλβάς με Μέλι και Κακάο

Χαλβάς με Μέλι και Κακάο

Νόστιμος, νηστίσιμος και θρεπτικός, ο χαλβάς με μέλι και κακάο φτιάχνεται από αγνά υλικά. Είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων, με μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον και σπουδαία διατροφική αξία. Παρασκευάστηκε από τους πατέρες της Ιεράς Μονής ως ανάγκη εξεύρεσης διατροφικής πηγής ενέργειας, λόγω των πολυήμερων νηστειών που υπαγορεύει το μοναστηριακό τυπικό καθ’ όλο το έτος.

Ο χαλβάς περιέχει σε μεγάλη ποσότητα ταχίνι, δηλαδή πολτοποιημένο σουσάμι, το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό. Ο συγκεκριμένος περιέχει, ακόμη, μέλι και κακάο. Πρόκειται για ένα γλύκισμα με πολλές βιταμίνες και μέταλλα αλλά και υπέροχη γεύση.

Ταχίνι: Ιδιότητες

Ο χαλβάς οφείλει τις θρεπτικές του ιδιότητες σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ταχίνι που περιέχει. Το ταχίνι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, των λεγόμενων καλών λιπαρών, και φυτικών ινών. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει, ακόμη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία προσδίδουν στο ταχίνι σημαντική αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική ιδιότητα. Το ταχίνι ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας ενώ προστατεύει την επιδερμίδα. Ευεργετεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Δυναμώνει τα οστά και δρα προστατευτικά για την υγεία του οργανισμού.

Κακάο: Ιδιότητες

Το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως εμπόδια στην οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τη γήρανση, τον καρκίνο και τις καρδιοπάθειες.

Το κακάο, ακόμη, περιέχει πολυφαινόλες οι οποίες μειώνουν τη συσσώρευση και συγκέντρωση αιμοπεταλίων. Η αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων συνδέεται με τη θρόμβωση και την πιθανή ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών.

Ο χαλβάς με μέλι και κακάο αποτελεί μια ολοκληρωμένη τροφή. Καταναλώνεται σκέτος, ως γλύκισμα, ειδικά στις περιόδους νηστείας, αλλά και με ψωμί για πρωινό ή κολατσιό, προσφέροντας στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει τις δραστηριότητες της ημέρας.

Η γλυκιά γεύση του χαλβά είναι αποτέλεσμα της προσθήκης μελιού και ικανοποιεί όσους επιλέξουν να τον γευθούν αντί για κάποιο άλλο γλυκό. Ο χαλβάς, πέρα από τα θρεπτικά του συστατικά, είναι αρκετά θερμιδογόνος. Για αυτό καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Μέλι: Ιδιότητες

Το μέλι ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου και ωφελεί σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπραΰνει και θεραπεύει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των ιώσεων.

Συμβάλλει, επίσης, στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χολίνη, βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.

Συσκευασία: 500gr – Τιμή: 5€