Μέλι Ανθέων

Μέλι Ανθέων

Το μέλι ανθέων είναι ένα ανάμεικτο μέλι από διάφορα είδη νέκταρος που συλλέγουν οι μέλισσες.

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι δύο κατεξοχήν μήνες της άνοιξης με την τόση μεγάλη ποικιλία λουλουδιών. Η πανδαισία λογής λογής χρωμάτων και αρωμάτων είναι μοναδική. Κάνει ανθρώπους και μέλισσες να χαίρονται. Το χαρούμενο πέταγμα των μελισσών- λόγω της αφθονίας στη φύση- μόνο ένας μελισσοκόμος έχει την ευλογία να το καταλάβει. Σε ένα «μυστικό κάλεσμα» των λουλουδιών και των δέντρων, τα μελίσσια ξεχύνονται ασυγκράτητα να συλλέξουν νέκταρ και γύρη από τα χιλιάδες άνθη και να τα μεταφέρουν μέσα στην κυψέλη.

Έτσι και τα μελίσσια της μονής ξεκινούν και αυτά σαν ένα καραβάνι «περιφερόμενων τσιγγάνων» το ταξίδι προς τους πλούσιους ανθότοπους της δυτικής Μακεδονίας. Θα περάσουν από τους Πύργους, στον νομό Κοζάνης, να τρυγήσουν τα άνθη από τις κερασιές και τις μηλιές. Θα πορευθούν στη λίμνη των Σερβίων να συλλέξουν νέκταρ από τις ακακίες, τα αγριοτρίφυλλα, τα φασκόμηλα. Θα συνεχίσουν σε περιοχές της Καστοριάς να βρουν τα παλιούρια και τις καντιλίνες. Θα ανηφορίσουν προς τη Φλώρινα για τα φλαμούρια και τους αγριοβίκκους. Προς τα τέλη Μαΐου γίνεται ο προσδοκώμενος τρύγος που θα μας δώσει ένα μέλι ανθέων θεσπέσιο.

Για την παραγωγή του ανθόμελου κατά τους μήνες της άνοιξης, σημαντικό είναι να μην υπάρχουν δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, όπως παγωμένοι βόρειοι άνεμοι, πολύ μεγάλες σε ένταση βροχοπτώσεις ή τελείως ανομβρία, συγκυρίες που μειώνουν και δυσκολεύουν τη νεκταροέκκριση των φυτών της ελληνικής χλωρίδας.

Το χρώμα του ανθόμελου είναι ποικίλο αλλά πιο συνηθισμένο είναι το ανοιχτόχρωμό. Το άρωμά του χαρακτηρίζεται από αρώματα ανθέων. Η γεύση του είναι γλυκιά, απαλή, με αισθήσεις δροσιάς. Η κρυσταλλοποίηση του ανθόμελου, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί λόγω των πολλών ειδών νέκταρος που περιέχει, ξεκινά τέσσερις με έξι μήνες από τη συλλογή του.

Μέλι ανθέων: Ιδιότητες

Το μέλι ανθέων είναι πολύ αγαπητό από τα παιδιά. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Χάρη σε αυτά, προσφέρει ενέργεια και αντοχή στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη, το μέλι ανθέων βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και του ύπατος.

Συσκευασία: 950gr – Τιμή: 10€

Συσκευασία: 3kg – Τιμή: 25€