Μέλι Βελανιδιάς

Μέλι Βελανιδιάς

Το μέλι από το μελίτωμα της βελανιδιάς καταπλήσσει και δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Αρέσει σε όσους το δοκιμάζουν και γίνονται οι πιο πιστοί καταναλωτές του.

Από τον Ιούνιο και μέχρι τον Αύγουστο, τα μελίσσια μεταφέρονται στα δρυοδάση της Δυτικής Μακεδονίας, στους νομούς Κοζάνης και Καστοριάς και ειδικότερα στο πανέμορφο βουνό Βίτσι, στον ακριτικό νομό Φλώρινας. Η μελιτοφορία είναι απρόβλεπτη και δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο. Υπάρχουν περιοχές με δρυοδάση που δίνουν σταθερά κάθε δύο χρόνια και περιοχές που δίνουν μια φορά στα έξι χρόνια, εξαιτίας των διαφορετικών ποικιλιών βελανιδιάς και των διαφορετικών καιρικών συνθηκών. Ακόμη, μια δυνατή καλοκαιρινή μπόρα ή ένας καύσωνας μπορεί να σταματήσει την μελιτοέκκριση. Παρ’ όλα αυτά, αν η μελιτοέκκριση ευνοηθεί από τις καιρικές συνθήκες, η βελανιδιά δίνει πολύ πλούσιο και άφθονο μελίτωμα.

Το μοναστηριακό Μέλι Βελανιδιάς έχει χρώμα καφέ σκούρο σχεδόν μαύρο. Η γεύση του είναι μεταλλική και συνάμα πολύ γλυκιά και το άρωμά του πολύ δυνατό. Όπως όλα τα σκουρόχρωμα μέλια, είναι από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε 48 είδη μελιών, το μέλι βελανιδιάς αναδείχθηκε το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό μέλι.

Παρότι η κρυστάλλωση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του αγνού, ακατέργαστου μελιού, το μέλι βελανιδιάς κρυσταλλώνει πιο αργά σε σχέση με τα ανθόμελα.

Μοναστηριακό Μέλι Βελανιδιάς: Ιδιότητες

Το μοναστηριακό Μέλι Βελανιδιάς είναι από τα πιο θρεπτικά είδη μελιού. Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και νατρίου ενώ έχει χαμηλή συγκέντρωση σακχάρων. Τα ένζυμα που περιέχει ενισχύουν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Το μέλι βελανιδιάς συμβάλλει στην αντιμετώπιση των γαστρικών διαταραχών, της γρίπης, των αιμορροΐδων και της υπερκόπωσης. Ακόμη, διαθέτει απολυμαντικές, στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες που βοηθούν το ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα και παρέχουν αντιμικροβιακή δράση στο έντερο.

Διατηρείται σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον.

Συσκευασία: 950gr – Τιμή: 12€

Συσκευασία: 3kg – Τιμή: 30€