Μέλι Ελαιοκράμβης

Μέλι Ελαιοκράμβης

Η ελαιοκράμβη έχει λίγα χρόνια που καλλιεργείται στην Ελλάδα. Δίνει πλουσιοπάροχα γύρη και νέκταρ και βοηθά στην ανάπτυξη των μελισσιών. Οι ιδανικές αυτές συνθήκες μπορούν να δώσουν έναν άφθονο και πρόωρο τρύγο. Αυτό που κατέπληξε τους μελισσοκόμους την πρώτη φορά παραγωγής μελιού ελαιοκράμβης ήταν το φαινόμενο της ταχείας κρυστάλλωσης.

Στις αρχές Απριλίου μεταφέρονται τα μελίσσια στους κάμπους του Λαγκαδά και της Ασσήρου στον νομό Θεσσαλονίκης. Ψηλά από το Δερβένι αντικρίζουμε το μοναδικό θέαμα με τα κατακίτρινα- χρυσαφένια χαλιά, τους αγρούς με τις ελαιοκράμβες, να έρχονται σε αντίθεση με τα λαμπερά πράσινα χρώματα των νεαρών σιταριών.

Το χρώμα του μελιού της ελαιοκράμβης είναι ανοιχτόχρωμο σε ρευστή κατάσταση. Γίνεται ανοιχτό γκρι έως σχεδόν άσπρο μόλις κρυσταλλοποιηθεί. Ανήκει στα ανθόμελα και έχει απαλή γεύση και άρωμα. Η υφή του είναι ευχάριστη και πολύ λεπτή, σαν γλυκό βανίλια. Διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά. Η κρυσταλλοποίησή του είναι πολύ γρήγορη και το μέλι γίνεται σαν κρέμα. Για αυτό τον λόγο το ονομάσαμε «μέλι ελαιοκράμβης κρέμα».

Μέλι ελαιοκράμβης: Ιδιότητες

Έχει σημαντική θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, με κυριότερα το ασβέστιο και το βόριο.  Το βόριο έχει ευεργετική επίδραση στον θυροειδή αδένα, τα οστά, το αίμα, στον σπλήνα, το ήπαρ και τους χολικούς πόρους.

Το μέλι ελαιοκράμβης βοηθά στις ασθένειες της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως η μυοκαρδιακή δυστροφία, η καρδιακή ισχαιμία, η χαμηλή και υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης, μειώνει τη χοληστερόλη και αυξάνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αγγείων.

Χάρη στην αποχρεμπτική του δράση, το μέλι ελαιοκράμβης είναι αποτελεσματικό στα κρυολογήματα. Προσθέστε το σε ζεστά ροφήματα καθώς ανακουφίζει από τον ενοχλητικό βήχα.

Χρησιμοποιείται ακόμη στην επούλωση πληγών, ουλών και ελκών.