Μέλι Πολύκομπου

Μέλι Πολύκομπου

Το μέλι πολύκομπου είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι και σχετικά άγνωστο μέχρι πρότινος στους καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, άρχισε να παράγεται και να διατίθεται σε αμιγή μορφή από τους μελισσοκόμους.

Το καλοκαίρι, αφού θεριστούν τα σιτηρά, αναφύεται ο πολύκομπος, αυτό το «ζιζάνιο» των αγρών. Τα μικροσκοπικά ροζ ή λευκά ανθάκια του δίνουν πάρα πολύ πλούσιο νέκταρ. Περιοχή με πολύ πλούσια ανθοφορία του πολύκομπου γενικά είναι η κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα η περιοχή του Κιλκίς. Εκεί μεταφέρονται τα μελίσσια της μονής προς τα τέλη Αυγούστου, προσδοκώντας έναν γενναίο σε αφθονία τρύγο, αρκεί να υπάρχουν βροχές. Εάν δεν υπάρχουν, η παραγωγή είναι δύσκολη και πολύ ασταθής. Σχεδόν εκμηδενίζεται.

Το μέλι που παράγεται από τον πολύκομπο είναι σκούρο καφέ και καφέ ανοιχτό σε στερεή κατάσταση. Έχει ιδιαίτερο δυνατό άρωμα, ιδιότυπη ξυλώδη γεύση και λεπτόρρευστη ελαιώδη υφή. Κρυσταλλώνει δύο μήνες περίπου μετά τη συλλογή του. Όπως όλα τα σκουρόχρωμα μέλια, το μέλι πολύκομπου έχει μεγάλη θρεπτική αξία.

Μέλι πολύκομπου: Ιδιότητες

Το μέλι πολύκομπου είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, ένζυμα, μεταλλικά άλατα, σίδηρο και φολικό οξύ. Θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στα αρθριτικά. Ενισχύει τα νεφρά και τον προστάτη και συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και φολικό οξύ, το μέλι πολύκομπου δρα αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας.

Τα ένζυμα που περιέχει το μέλι του πολύκομπου ωφελούν το στομάχι. Επίσης, διαθέτει διουρητικές, αγγειοχαλαρωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συσκευασία: 950gr – Τιμή: 12€

Συσκευασία: 3kg – Τιμή: 30€