Πρόπολη

Πρόπολη

Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης κολλώδης ουσία που συλλέγουν οι εργάτριες μέλισσες από διάφορα λουλούδια και δέντρα με απώτερο σκοπό τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της κυψέλης.

Οι πατέρες της μονής, γνωρίζοντας πολύ καλά τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του φυσικού αντιβιοτικού που καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και συμβάλλει θετικά στην ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, τη συλλέγουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελισσοκομικής περιόδου από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Στις κυψέλες τοποθετούνται ειδικές παγίδες συλλογής, οι «προπολοπαγίδες», αρχής γενομένης την άνοιξη που το φυτό λαδανιά ευδοκιμεί στην ορεινή περιοχή της Περιστεράς Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο του καλοκαιριού συλλέγεται η πρόπολη στα καστανοδάση και δρυοδάση της δυτικής Μακεδονίας. Το δε φθινόπωρο, πλούσια είναι και η συγκομιδή από τα κωνοφόρα δέντρα της Χαλκιδικής.
Αφού οι μέλισσες γεμίσουν με πρόπολη τις παγίδες, αυτές μεταφέρονται στο μελισσοκομείο της μονής όπου οι πατέρες, με κατάλληλη επεξεργασία, την μαζεύουν και στη συνέχεια την καταψύχουν ώστε τα συστατικά της και οι θεραπευτικές της ιδιότητες να παραμείνουν χωρίς αλλοίωση.

Η πρόπολη διατίθεται είτε σε αυτούσια μορφή, όπως συλλέγεται, είτε επεξεργασμένη σε μορφή αλκοολούχου διαλύματος (βάμμα), το οποίο επιτυγχάνεται με συνεχόμενη ανάδευση σε ειδικούς μαγνητικούς αναδευτήρες.

Επιπλέον, με βάση την πρόπολη παρασκευάζονται και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα όπως το προπολομέλι με τα διάφορα είδη του, κεραλοιφές και ελαιομελοσάπουνα.
Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει καθώς εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο που θα παραμείνει στην κυψέλη. Έτσι, μπορεί να είναι από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ.

Πρόπολη: Θεραπευτικές ιδιότητες

Η πρόπολη είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και φλαβονοειδή που της προσδίδουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Όχι τυχαία, άλλωστε, θεωρείται ως φυσικό αντιβιοτικό. Αξιοσημείωτες είναι και οι αντισηπτικές της ιδιότητες.

Η πρόπολη διατίθεται στη φυσική της μορφή (σε κομματάκια). Συνιστώμενη δοσολογία: Λαμβάνουμε ένα κομματάκι μεγέθους ρεβιθιού καθημερινά και το διαλύουμε γλείφοντάς το χωρίς να το μασούμε. Ο οργανισμός μας, έτσι, απορροφά όλα τα ευεργετικά συστατικά της.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ

Συσκευασία: 50ml – Τιμή: 10€